24 April 2024
Menu

Διδασκαλία της Αντιγόνης του Σοφοκλή με τη χρήση ΤΠΕ

Από το καλοκαίρι του 2013 έως το 2015 συμμετείχα στην διαδικτυακή  κοινότητα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ΔΙΑΛΟΓΟΣ, στην ομάδα εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο Λύκειο. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο τη συγγραφή και εφαρμογή πρωτότυπων σεναρίων διδασκαλίας με τη χρήση των ΤΠΕ. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε η βάση δεδομένων ΠΡΩΤΕΑΣ (http://proteas.greek-language.gr/)  με περιεχόμενο τις διδακτικές προτάσεις οι οποίες είναι προσπελάσιμες από όλους τους εκπαιδευτικούς.

Η αρχική μου πρόθεση ήταν να ασχοληθώ κυρίως με ένα διδακτικό αντικείμενο, για να ελέγξω παράλληλα την in vivo εφαρμογή των σεναρίων με ΤΠΕ σε συνεχόμενες διδακτικές ενότητες. Παράλληλα, με ενδιέφερε να διερευνήσω την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης διδασκαλίας συγκριτικά με την υπάρχουσα παραδοσιακή, ώστε να συναχθούν συμπεράσματα κατά το δυνατόν αντικειμενικά.

Η εισήγηση που ακολουθεί αφορά στα τρία πρώτα σενάρια που σχετίζονται με την εισαγωγή και τον πρόλογο της Αντιγόνης. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται λεπτομερώς η διδακτική πρόταση των στίχων 1-38, το πρώτο σενάριο που συνέταξα και μου έδωσε τη δυνατότητα να προβώ στην πρόταση ενός ολιστικού μοντέλου διδασκαλίας στο οποίο τα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας δε θα χρησιμοποιούνται αποσπασματικά, αλλά θα είναι οργανικά ενταγμένα στο σχολικό πρόγραμμα και τις διδακτικές οδηγίες που παρέχονται στους εκπαιδευτικούς για το συγκεκριμένο μάθημα. Ειδικότερα, θα υποστηριχθεί η διδασκαλία σε περιβάλλον wiki σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ακόμα και για ενότητες που διδάχθηκαν με την ισχύουσα παραδοσιακή διδασκαλία . Τέλος, στη σχολική χρονιά 2013-14 οι μαθητές ολοκλήρωσαν τη διδακτέα ύλη εφαρμόζοντας συνολικά 6 σενάρια με τη χρήση των ΤΠΕ, τα οποία είναι αναρτημένα στον ΠΡΩΤΕΑ (συνταγμένα και εφαρμοσμένα).