29 March 2024
Menu

Διαδραστικά περιβάλλοντα και μαθητικές αφηγήσεις στα πλαίσια της διδασκαλίας των αρχών της βιοκλιματικής και της εξοικονόμησης ενέργειας στο δημοτικό

Στην εργασία αυτή, παρουσιάζουμε τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τα πρώτα αποτελέσματα ενός μαθησιακού μοντέλου που επιχειρεί να συνδέσει  αρχές των φυσικών επιστημών που αφορούν την ενέργεια με την εκπαίδευση του πολίτη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχοι του είναι η ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών σε περιβαλλοντικά θέματα, η συμμετοχή τους στην διαμόρφωση αφηγήσεων για την εμπέδωση των αρχών της αειφορίας και της βιοκλιματικής και η προώθηση των εφαρμογών της βιοκλιματικής στο κοινωνικό περιβάλλον.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εφαρμόστηκε σε δημοτικό σχολείο του οικισμού Γαλλικός που ανήκει στο Δήμο Γαλλικού της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς και ολοκληρώθηκε σε έξι μαθήματα με τη συμμετοχή δεκαέξι μαθητών και μαθητριών της πέμπτης τάξης και τριών εκπαιδευτικών. Η ανάπτυξη του υλικού που εστιάζει στη βιοκλιματική  και την αειφορία επιδιώκει να ενεργοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες με τρόπο ώστε η αναπλαισίωση της γνώσης  και η διάχυση των πληροφοριών στην κοινωνία να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Περιλαμβάνει τη χρήση ΤΠΕ στο βαθμό που υπάρχει  η δυνατότητα να υποστηριχθεί από την υποδομή του σχολικού περιβάλλοντος και συνδυάζεται με τη  συνεργατική μάθηση.

Στην παρούσα εφαρμογή διακρίνονται τρία στάδια α)ενημέρωση και ανάπτυξη τρόπου σκέψης αξιών και στάσεων σε θέματα περιβάλλοντος β) μετασχηματισμός των γνώσεων γ) εμπλουτισμός με δραστηριότητες που απαιτούν την ενεργή συνεργατική συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι σε εξέλιξη αλλά η αναπλαισίωση του περιεχομένου των εννοιών της βιοκλιματικής και της αειφορίας από τους μαθητές και τις μαθήτριες με στόχο τη δημιουργία των δικών τους αφηγήσεων οδήγησε σε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της μαθησιακής διαδικασίας.