Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις και συνεχή ανάπτυξη. Ιδιαίτερα στον τομέα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), οι μεταβολές και οι επιδράσεις είναι σημαντικές σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, και οι συνέπειές τους διαμορφώνουν τη σύγχρονη κοινωνία. Ο τομέας των ΤΠΕ επανακαθορίζει και διαμορφώνει με ριζοσπαστικό τρόπο όχι μόνο τις μορφές της οικονομικής και της πολιτιστικής δραστηριότητας αλλά και την εκπαίδευση και την ποιότητα ζωής των πολιτών μιας χώρας. Αναφορικά με το χώρο της εκπαίδευσης, οι συνεχείς αλλαγές και εξελίξεις στην Κοινωνία της Πληροφορίας, οδηγούν στην αναζήτηση όλο και πιο αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης, διοίκησης, οργάνωσης και εκπαίδευσης.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η κριτική αποτίμηση του παρεχόμενου Ψηφιακού Γραμματισμού στους μαθητές της Δημόσιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Δ.Τ.Ε.Ε) καθώς η ένταξη της χρήσης των ψηφιακών εργαλείων έχει νόημα μόνο όταν στοχεύει σε κάποια πρόσθετη παιδαγωγική αξία. Η ενσωμάτωση του Ψηφιακού Γραμματισμού στις σχολικές αυτές μονάδες προϋποθέτει την ικανοποίηση συγκεκριμένων παραμέτρων, κριτηρίων και προδιαγραφών, προκειμένου η αξιοποίησή του να χαρακτηρίζεται από αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα. Αυτούς τους παράγοντες θα επιχειρήσουμε να συνοψίσουμε στην παρούσα εργασία.
Απώτερος στόχος της εργασίας είναι η ανατροφοδότηση. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν δύναται να συμβάλουν στην ενίσχυση του Ψηφιακού Γραμματισμού του μαθητή της Δημόσιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.