23 November 2024
Menu

Ψηφιακές αφηγήσεις. Μύθων μεταμορφώσεις

Αναστάσιος Παπάς, Ελένη Μπούσια, Έλενα Ελληνιάδου3

Στην παρούσα εργασία θα παρουσιάσουμε την κοινή βιωματική δράση με την οποία ασχολήθηκαν οι μαθητές των Ε΄και Στ΄τάξεων, τεσσάρων διαφορετικών σχολείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η εργασία επικεντρώνεται στις ψηφιακές αφηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τους μαθητές, μέσα από τις οποίες γίνεται προσπάθεια καταγραφής της πραγματικότητας των μαθητών, σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν καθώς διερευνάται η παιδαγωγική αξιοποίηση των μύθων. Εξετάζεται η συμβολή του μύθου στην κατανόηση της πραγματικότητας, στη διαμόρφωση της αντίληψης των μαθητών περί αυτής και στην αποτύπωσή της μέσω ψηφιακών αφηγήσεων.

Οι μαθητές δημιούργησαν δυναμικές εικαστικές αφηγήσεις που ανέβασαν, επεξεργάστηκαν ψηφιακά στην πλατφόρμα MoViE και διαμοίρασαν με την κοινότητα.

Στηριχθήκαμε στο μικτό μοντέλο μάθησης, τη σύγχρονη επικοινωνία και την ασύγχρονη συνεργασία μέσω ψηφιακών μέσων, θεωρώντας τον ψηφιακό γραμματισμό ως γέφυρα και σημαντικό εργαλείο για την αυτοοργάνωση, τη δημιουργία περιεχομένου και την κριτική αξιολόγησή των δημιουργημάτων (artifacts). Η ευελιξία κατά το σχεδιασμό και ο επαναπροσδιορισμός των ρόλων μαθητή-εκπαιδευτικού είναι θέματα που χαρακτήρισαν την εργασία.

(σε pdf) «Ψηφιακές αφηγήσεις. Μύθων μεταμορφώσεις»