21 December 2024
Menu

Διερευνώντας τη σχέση των Ελλήνων εφήβων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (2019-2021): Συμπεριφορές και στάσεις

Ευσταθοπούλου, Παγώνα-Νίκη, Μπακόπουλος Νικόλαος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η έρευνα αφορά σε Έλληνες εφήβους, μαθητές / τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»· οι μαθητές / τριες του Πρότυπου Γυμνασίου Πάτρας το σχολικό έτος 2020-2021 και οι μαθητές / τριες του Γενικού Λυκείου Δεμενίκων το σχολικό έτος 2019-2020 συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη χρήση του διαδικτύου και ειδικότερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα από τα διαφορετικά αυτά σχολεία. Διερευνήθηκε η σχέση των εφήβων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή πότε αποκτούν λογαριασμούς σε αυτά, πόσο και γιατί τα χρησιμοποιούν και εάν γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση τους. Ακόμη, εξετάστηκε κατά πόσο οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που παρακολούθησαν οι μαθητές / τριες τους επηρέασαν ή/και τους ενημέρωσαν αποτελεσματικά.

Τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για οργανωμένες σχετικές εκπαιδευτικές δράσεις είτε για τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες έφηβοι στην πλειονότητά τους έχουν λογαριασμό σε πάνω από ένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινούν την ενασχόλησή τους αυτή από τα 12 ή 13 τους χρόνια και στα μισά της εφηβείας (15 ετών) αφιερώνουν πάνω από τρεις ώρες την ημέρα σε αυτά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται ως χώρος κοινωνικοποίησης των εφήβων, κάτι που οι παλαιότερες γενιές πραγματοποιούσαν μόνο πρόσωπο με πρόσωπο.

Πλήρες άρθρο (αρχείο PDF): Διερευνώντας τη σχέση των Ελλήνων εφήβων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (2019-2021): Συμπεριφορές και στάσεις