Τάλλου Κωνσταντίνα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Τα νήπια ταξιδεύουν στο διάστημα στα πλαίσια του ERASMUS+ έργου R4C του ΙΕΠ, συνεργάζονται με το δια-τμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τοπικούς και μη τοπικούς φο-ρείς, με τους γονείς των μαθητών, ευαισθητοποιούνται σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την πορεία του πλανήτη μας και γνωρίζουν για τις έρευνες των επιστημόνων σχετικά με τις δυνατότητες καλλιέργειας στον πλανήτη Άρη.
Έρχονται σε δημιουργική επαφή με τις καλλιέργειες δημιουργώντας βιωματικά τη δική τους τροφή στον σχολικό τους κήπο και προβληματίζονται για τις ανάγκες ανάπτυξης των φυτών. Η πρόκληση είναι να σκεφτούν τρόπους που θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε στο διάστημα όπου οι συνθήκες διαφέρουν και να γνωρίσουν τις απίστευτες δυ-νατότητες της τεχνολογίας. Επιπλέον, μέσα από το ΕΛΛΑΚ έρχονται σε επαφή με την εκπαιδευτική ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, μαθαίνουν να προγραμματίζουν τα ρομποτάκια τους και δημιουργούν τον πρώτο τους αλ-γόριθμο.
Αποστολή του συγκεκριμένου έργου είναι, να βοηθήσει τους μαθητές μέσα από ένα κλίμα δράσης και διερεύνη-σης να αρχίσουν να κατανοούν την αλληλεξάρτηση ανάμεσα στο άτομο και το περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που ουσιαστικά βοηθά το άτομο είναι ταυτόχρονα θετικό και για το περιβάλλον. Απώτερος σκοπός μας είναι, να οδηγηθούν οι μαθητές στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους, να δράσουν σαν μικροί παγκόσμιοι πολίτες και να κινητοποιήσουν την τοπική και ευρύτερη κοινότητα προς έναν πράσινο πλανήτη. Η συνερ-γασία, η επικοινωνία, η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα (δεξιότητες 4Cs) διαπνέουν ολόκληρο το έργο.
Πλήρες άρθρο (αρχείο pdf): Καλλιεργώντας στη γη-Καλλιεργώντας στον Άρη: ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής για το Νηπιαγωγείο με χρήση ΕΛΛΑΚ